Groen Drimmelen: Afval scheiden loont

Onderzoek bewijst: Drimmelense manier werkt het beste, maar kan nog beter

Al vanaf het begin van zijn bestaan heeft Groen Drimmelen ervoor gepleit u ook daadwerkelijk te laten betalen voor de hoeveelheid afval dat u aanbiedt. Door de invoering van het systeem van tariefsdifferentiatie, kortweg Diftar, is dit idee zoveel als mogelijk benaderd. Het aantal keren dat u de grijze en de groene bak voor het ledigen aan straat zet bepaalt in belangrijke mate het bedrag dat u aan afvalstoffenheffing betaalt.

Onderzoek naar verbeteringen

Vorig jaar vroeg Groen Drimmelen samen met andere fracties om onderzoek naar mogelijkheden tot nog betere resultaten van afvalscheiding. Uit dit onderzoek is gebleken dat de manier van afvalstoffenheffing in onze gemeente de beste resultaten opleveren. U kunt als inwoner invloed hebben op de kosten die u voor afvalinzameling betaald door de container minder vaak aan te bieden. Dat willen we belonen. Dat doen we  door de vaste kosten (het vastrecht) die u moet betalen te verminderen en de kosten voor de keren dat u de container voor restafval, de ‘grijze bak’, aanbiedt te verhogen. 

Minder restafval; hoe dan?

Er zijn verschillende mogelijkheden om de hoeveelheid restafval te verminderen. Bijvoorbeeld door het afval beter te scheiden. Er zit namelijk helaas nog altijd gft, papier en karton of plastic tussen het restafval. Daarnaast kunnen we soms kritischer zijn bij het aankopen van spullen. Kiezen we voor duurzamere spullen die we langer en vaker kunnen gebruiken in plaats van wegwerpspullen? Dat kan al veel schelen. En laten we een kapot apparaat repareren of gooien we het weg? Soms kunnen initiatieven als het Repaircafé bij SOVAK in Terheijden daarbij uitkomst bieden. Kiezen ouders met pasgeboren kinderen voor wasbare luiers of voor wegwerpluiers? Het scheelt voor hen heel veel afval en uiteindelijk is het nog goedkoper in gebruik ook.

Groen Drimmelen kiest voor lager vastrecht en hoger tarief voor aanbieden van container
Groen Drimmelen vindt de uitkomsten van het onderzoek hoopgevend en kiest er dan ook voor om het vaste bedrag per huishouden te verlagen en het aanbieden van een container duurder te maken. Daarmee hopen wij nog dichter bij ons streven tot vermindering van de hoeveelheid restafval te komen en jullie meer invloed te geven op het bedrag dat jullie voor afvalinzameling betalen. 

Wil je ook meedoen en meedenken met ons? Neem dan contact met ons op. Dat kan ook via info@groendrimmelen.nl. En wil je weten waar we voor staan en wat we zoal doen? Kijk op www.groendrimmelen.nl of volg ons op social media.  

Met groene groet, 

De fractie van Groen Drimmelen (VP/D66)

Naam

Contactgegevens

Adresregel 1
Adresregel 2
Adresregel 3

Achtergrond

Achtergrondverhaal